Stichting oprichten

Verkrijg en beheer effectief de benodigde middelen voor je stichting.

Ontdek de voordelen en eisen van een ANBI- of SBBI-status.

Krijg advies op maat en start je stichting vandaag nog.

Het was altijd al mijn droom om een eigen bedrijf op te starten, echter ben ik altijd onzeker geweest over dit soort beslissingen. Ik kan met trots zeggen dat ik een succesvolle VOF heb opgericht met behulp van Bedrijfstarten.nl, Ontzettend fijne communicatie en hulp.

Maurits

Als jonge ondernemer was het starten van mijn eigen bedrijf een enorme stap vol onzekerheden. Gelukkig stuitte ik op Bedrijfstarten.nl. Dankzij hun deskundige begeleiding en uitstekende service heb ik nu mijn eigen eenmanszaak. De ondersteuning die ik kreeg was van onschatbare waarde.

Karin

Ik heb lang getwijfeld of ik wel de stap zou zetten om zelfstandig ondernemer te worden. De hulp van Bedrijfstarten.nl was echter doorslaggevend. Met hun professionele advies en persoonlijke benadering heb ik vol vertrouwen mijn eigen bedrijf kunnen starten. Altijd klaar om mijn vragen te beantwoorden.

Sem

Ik en mijn compagnon hadden geen enkel idee waar we moest gaan starten. Van veel guides en informatie op internet werden wij ook niet slimmer van. Uiteindelijk bedrijfstarten om hulp gevraagd en deze gasten zijn zo professioneel en goed in hun vak. Ons bedrijf staat nu op poten en bij eventuele vragen mogen wij altijd contact opnemen.

Maurice

Na maanden worstelen met het vinden van een pakkende bedrijfsnaam, kwam ik bij bedrijfstarten terecht. Hun aanpak en het grondige begrip van branding hebben mij geholpen een naam te kiezen die niet alleen onderscheidend is, maar ook de essentie van mijn bedrijf weerspiegelt.

Mustafa

Bij het oprichten of starten van een nieuwe stichting komt een heleboel op je af. Daarom is het slim om, voordat je begint met het daadwerkelijke oprichten van de stichting, helder te hebben wat een stichting nou eigenlijk is, of een stichting winst mag maken en wanneer je een stichting start. Wij van Bedrijfstarten.nl zetten alles rondom het starten van een stichting graag voor je uiteen.

Wat is een stichting?

Een stichting is een organisatie, maar dan niet met als doel om winst te maken. Het doel van een stichting is maatschappelijk, sociaal of ideëel. En natuurlijk mag een stichting wel winst maken met de onderneming, met als voorwaarde dat de winst uitgegeven wordt aan het behalen van het ideële doel van de stichting. Het geld komt bij een stichting binnen via donaties, leningen, subsidies en erfenissen.

Een stichting heeft altijd een bestuur. In de statuten kan altijd bepaald worden dat er ook een Raad van Toezicht is om toezicht te houden op dit bestuur. Maar een Raad van Toezicht is bij een stichting niet verplicht. Een stichting heeft daarnaast geen leden. Daardoor hoeft er geen ledenvergadering plaats te vinden om belangrijke beslissingen te nemen.

Vaak wordt een stichting als rechtsvorm voor een goed doel gebruikt. Maar er zijn nog andere toepassingen van de stichting. Zo zijn veel betaalde voetbalclubs, omroepen, ziekenhuizen, musea en zorginstellingen ook stichtingen.

Is het starten van een stichting interessant?

Ja, het starten van een stichting kan interessant zijn als je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bv, geen winst wil maken met je bedrijf. Je wil juist wel een sociaal of maatschappelijk doel nastreven.

Wanneer kan ik een stichting oprichten?

Iedereen die in Nederland woont, Nederlands spreekt en een ideëel of maatschappelijk doel wil nastreven, kan een stichting oprichten. Om een stichting op te kunnen richten, moet je daarnaast minimaal 18 jaar oud zijn. Kan ik dan als minderjarige geen stichting oprichten? Jawel, ook dan kan, maar dan heb je wel toestemming van de rechter nodig. Zo een toestemming wordt een handlichting genoemd.

Een stichting oprichten in 5 stappen

Door de verschillende processen en regels wordt het door veel mensen als een niet eenvoudig proces gezien om een stichting op te richten. Maar wij van Bedrijfstarten.nl loodsen je graag door dit traject. Wanneer je dit stappenplan volgt, weet je zeker dat je niets vergeet bij het oprichten van jouw stichting.

Stap 1: de naam bepalen

Ook een stichting moet een unieke naam hebben. Houd bij het bepalen van de naam rekening met namen van al bestaande stichtingen en bedrijven. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel kan dit opgezocht worden.

Stap 2: wat is de doelstelling?

Doelstellingen van een stichting worden bepaald in de statuten. Het is belangrijk dat de doelen concreet zijn en dat ze de stichting niet teveel beperken. Een stichting mag namelijk geen activiteiten uitvoeren die buiten de statutaire doelstellingen vallen. Neem je in je doelstelling bijvoorbeeld op dat de stichting zich richt op de provincie Zeeland? Dan mogen er geen activiteiten ondernemen worden in een andere provincie. Bij het oprichten van een stichting is het dus echt heel erg belangrijk om hier goed over na te denken.

Stap 3: zorg voor de benodigde middelen

Als stichting heb je geld nodig. Bij het starten van een stichting moet je bedenken hoe de stichting aan geld gaat komen. Ga je op zoek naar donateurs of kom je aan geld in de vorm van subsidie? Bedenk wel dat je als stichting geen winst mag maken. Al het verdiende geld moet dus weer in de stichting geïnvesteerd worden.

Stap 4: is er een ANBI of SBBI status nodig?

Om te weten of je bij het oprichten van een stichting een ANBI of SBBI status nodig hebt, leggen we eerst uit wat beide statussen inhouden.

Een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) stichting moet zich voor minstens 90% inzetten voor het algemeen nut. Denk bijvoorbeeld aan een kerk of culturele instelling. Wanneer je met de stichting een ANBI status hebt, profiteer je van diverse voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen erf- en schenkbelasting te betalen met de ANBI status.

Een SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling) stichting moet dan juist weer het sociale belang dienen. Met een SBBI stichting zamel je bijvoorbeeld geld in voor een personeelsvereniging of een zangkoor. Een voorbeeld van een voordeel van het oprichten van een SBBI stichting is dat je geen btw betaalt over de ontvangen bedragen.

Stap 5: de stichting online oprichten

Heb je de stappen een tot en met vier helder en geregeld? Dan kun je overgaan tot het daadwerkelijke oprichten van de stichting. Wist je dat je ook de mogelijkheid hebt om online je stichting op te richten? Wij van Bedrijfstarten.nl helpen je daar graag mee.

Advies nodig? Neem contact op!

Heb je advies nodig omtrent het oprichten van een stichting? Of ben je overtuigd van de voordelen van een stichting en wil je graag een stichting starten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring weten wij als geen ander hoe dit in zijn werk gaat. Wij staan graag voor je klaar met een passend advies. Samen met jou gaan we op zoek naar de beste rechtsvorm in jouw situatie.

Neem Contact Op

Contact

Bedrijfstarten Services

  • info@bedrijfstarten.nl
  • Kvk: 85027804

Terugbel verzoek

Naam(Vereist)

Daarom kiest u voor ons

  • Team van professionals
  • Jarenlange ervaring
  • Uitgebreid dienstaanbod
  • Begeleiding van A tot Z
  • 500+ BV's opgericht
Offerte aanvragen