Leiderschap, wat is dat eigenlijk?

Antoine Beckers

CTO – Bedrijfstarten.nl

Via Bedrijfstarten.nl helpen we startups en snelgroeiende ondernemingen de volgende stap te maken. 

Als ondernemer met personeel, leidinggevende, afdelingshoofd of zelfs als teamlid binnen een organisatie kom je onvermijdelijk in aanraking met het concept van leiderschap. In de basis betekent leiderschap dat je anderen motiveert, inspireert en begeleidt om gezamenlijke doelen te bereiken.

In deze blog gaan we dieper in op het begrip leiderschap, benoemen we de eigenschappen die bij dit persoonlijkheidskenmerk horen en bespreken we de verschillende soorten leiderschapsrollen. 

Wat betekent leiderschap? 

Er bestaan veel definities van het woord leiderschap. Over het algemeen wordt leiderschap gezien als het vermogen om anderen te inspireren, te motiveren en te begeleiden naar het bereiken van gemeenschappelijke doelen of visies. Maar denk ook aan het nemen van initiatief, het beheren van relaties en het creëren van een prettige werksfeer voor alle werknemers. 

Leiderschap is in de basis een persoonlijkheidskenmerk, maar heeft niets te maken met een specifieke functie. Het kan worden uitgeoefend op alle niveaus binnen een organisatie, zelfs wanneer je als teamlid bijvoorbeeld leiding hebt over een stagiair. 

Welke eigenschappen horen bij leiderschap? 

  • Visie en zelfreflectie
  • Coachings- en communicatievaardigheden
  • Besluitvaardigheid
  • Empathie en integer
  • Inspiratiebron voor anderen
  • Teamgericht
  • Flexibiliteit

De vijf definities van leiderschap

Globaal genomen wordt het begrip leiderschap ingedeeld op vijf invalshoeken. Deze zijn: 

Klassiek leiderschap: Klassiek leiderschap omvat traditionele leiderschapspraktijken waarbij de focus ligt op het gezag en de autoriteit van de leider. Een voorbeeld van klassiek leiderschap is een directeur van een bedrijf die beslissingen neemt op basis van zijn of haar positie en ervaring, en verwacht dat medewerkers deze beslissingen zonder veel tegenspraak opvolgen.

Formeel leiderschap: Formeel leiderschap verwijst naar leiders die hun positie binnen de hiërarchie van een organisatie gebruiken om invloed uit te oefenen en beslissingen te nemen. Een voorbeeld hiervan is een teamleider die verantwoordelijk is voor het aansturen van een team en het nemen van beslissingen over de dagelijkse gang van zaken binnen dat team.

Doelgericht leiderschap: Doelgericht leiderschap richt zich op het stellen van duidelijke doelen en het inspireren van anderen om deze doelen te bereiken. Een voorbeeld van doelgericht leiderschap is een coach die zijn sportteam motiveert om een bepaald kampioenschap te winnen door het stellen van realistische doelen en het bieden van gerichte training en ondersteuning.

Transactioneel leiderschap: Transactioneel leiderschap houdt in dat leiders beloningen en straffen gebruiken om prestaties te stimuleren en te beheren. Een voorbeeld van transactioneel leiderschap is een manager die bonussen toekent aan werknemers die bepaalde doelen bereiken, en disciplinaire maatregelen neemt tegen werknemers die niet aan de verwachtingen voldoen.

Transformationeel leiderschap: Transformationeel leiderschap gaat verder dan het beheren van taken en richt zich op het inspireren van anderen en het stimuleren van positieve verandering binnen de organisatie. Een voorbeeld van transformationeel leiderschap is een CEO die een visie voor de toekomst van het bedrijf communiceert en medewerkers motiveert om zich in te zetten voor deze gedeelde visie door middel van inspirerende leiderschapstechnieken zoals empowerment en mentorship.

Leiderschap is essentieel voor het succes van jouw start-up

Heb je plannen om een eigen bedrijf te starten? Dan is het ontwikkelen van sterke leiderschapsvaardigheden van cruciaal belang. Als startende ondernemer ben jij het gezicht en de drijvende kracht achter jouw bedrijf. Het vermogen om anderen te inspireren, te motiveren en effectief te leiden zal niet alleen de groei en het succes van je bedrijf bepalen, maar ook het vermogen om uitdagingen te overwinnen en kansen te benutten. 

Bij Bedrijfstarten.nl helpen we je graag bij het vormgeven van jouw bedrijf, vanaf de eerste stappen van ideevorming tot aan de realisatie en groei van je start-up. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!